0 Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με την παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Κυριάκου Πετρέλλη του αντιδημάρχου Μανώλη Αρμενάκα, της προέδρου Λίτσας Βάμβουρα και του αντιπροέδρου της δημοτικής ενότητας Πλωμαρίου Γιώργου Μιχαλέλλη, της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Παπάδου Ρούλας Πρωτούλη, του προέδρου του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου  Γαβριήλ Χαλδέζου, του προέδρου του Παγγεραγωτικού Συλλόγου  Γιώργου Ζορμπά, του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη, των ιερέων Ευσταθίου Μεταξή, Βασιλείου Χαρέλλη και Εμμανουήλ Μανωλέλλη, του βραβευμένου τυποποιητή ελαιολάδου Νίκου Καλαμποκά, των διευθυντών του Λυκείου, Γυμνασίου και Γ΄. δημοτικού σχολείου Πλωμαρίου  Γρηγόρη Καλδέλλη, Μαρίας Γεωργακοπούλου και Γιώργου Φωτεινού, του ποιητή Τάκη Συρέλλη  και πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η τελετή επαναλειτουργίας της ανακαινισμένης αίθουσας της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ  καθώς και η παρουσίαση του τεύχους 2016 του Λεσβιακού Ημερολογίου.
Στην αρχή ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοφών Μαυραγάνης, περιστοιχιζόμενος από τα μέλη του δ.σ.  Θεολόγου Πατερέλη, Γιάννη Λαγουτάρη και Γεωργίας Φράγκου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της «Λέσχης»  και στα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων καθώς και στους θεσμούς που δημιούργησε, παίρνοντας την ευκαιρία από την παρουσία του ποιητή Τάκη Συρέλλη να μετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται με την φροντίδα της συμβούλου κυρίας Φράγκου, για την παγκόσμια ημέρα ποίησης στις 21 Μαρτίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκτέλεση των δύο τελευταίων προγραμμάτων της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της ανακαίνισης της αίθουσας, τονίζοντας την πολύτιμη βοήθεια που είχε από την Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου α.ε. Τόνισε μάλιστα με έμφαση πως η ανακαίνιση συνέπεσε με τα 100 χρόνια από την ανέγερση της αίθουσας που έγινε το 1915.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση  και τον αντιδήμαρχο για την φροντίδα του μα μεταφέρει με όχημα του Δήμου Λέσβου το συγκρότημα των σαντουριών από την Αγιάσο.
Κλείνοντας υπογράμμισε πως μαζί με τον γιορτασμό της ανακαίνισης μιας αίθουσας που υπηρετεί τον πολιτισμό και την πνευματική ανάπτυξη σχεδιάστηκε η παρουσίαση  του νέου τεύχους του Λεσβιακού Ημερολογίου, που αποτελεί κι αυτό ένα αποτύπωμα της λεσβιακής πνευματικής παραγωγής.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας που μεταφέροντας τον χαιρετισμό και τα συγχαρητήρια του δημάρχου για την πραγματοποίηση του έργου αυτού που διέσωσε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος και αυτός προσωπικά θα είναι αρωγοί τέτοιων προσπαθειών.
Τον χαιρετισμό, τις ευχές  και την λύπη του γιατί δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση του βουλευτή Γιώργου Πάλλη, μετέφερε στο ακροατήριο ο Στρατής Ψαρράς και ακολούθησε ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ α.ε.  Τάσος Περιμένης που εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για το επιτευχθέν έργο, μίλησε για την επιμονή των μελών του δ.σ. της «Λέσχης» να πραγματώσουν το όνειρό τους, που ήταν η διάσωση και του κτιρίου και του πολιτιστικού βάρους που κουβαλάει μαζί του. Υποσχόμενος τελικά  ότι η επόμενη δράση πάνω σε πολιτιστικά θέματα της ΕΤΑΛ θα εξαγγελθεί από αυτήν την αίθουσα, που όπως χαρακτηριστικά είπε, την θεωρεί σπίτι του.
Αμέσως μετά την ομιλία ο πρόεδρος του σωματείου του πρόσφερε ως δώρο ένα στυλό μελάνης, «για να υπογράφει», όπως είπε «κι άλλες τέτοιες καλές συμβάσεις».
Ακολούθησε η παρουσίαση  του νέου τεύχους του Λεσβιακού Ημερολογίου από τον καθηγητή του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης Αθανάσιο Καλαμάτα που αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις εκδόσεις ανάλογων ημερολογίων που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα γιατί αποτυπώνουν κάθε πτυχή της πνευματικής και πολιτιστικής δράσης των τόπων στους οποίους εκδίδονται, επαίνεσε την προσπάθεια του παριστάμενου επιμελητή της ύλης του Παναγιώτη Σκορδά και επισήμανε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη του, κείμενα της έκδοσης.
Την σκυτάλη πήρε ο Π. Σκορδάς που εκπροσωπώντας και το δ.σ. του Αναγνωστηρίου Αγιάσου μετέφερε τον χαιρετισμό  και τα συγχαρητήριά του, διαβάζοντας στην συνέχεια ένα απόσπασμα από το διήγημα του Ξεν. Μαυραγάνη «Ακούραστος οδοιπόρος» που δημοσιεύεται στο Λεσβιακό Ημερολόγιο κι ένα  αδημοσίευτο ποίημα του Τάκη Συρέλλη.
Η όλη εκδήλωση αργά το βράδυ έκλεισε με το επταμελές συγκρότημα σαντουριών τους Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που μέχρι αργά το βράδυ ψυχαγώγησαν και ενθουσίασαν το κοινό.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης στην οθόνη προβάλλονταν κείμενο του δ.σ. του σωματείου, με το οποίο διατυπώνονταν ευχαριστίες προς όλους όσους βοήθησαν την προσπάθεια.










Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flag Counter
 
>