0 «ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ» ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΕΤΣΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΕΤΣΑ
«ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ»
                                                          
Εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΑΙΟΛΙΔΑ και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης στην τιμή των δεκαπέντε ευρώ (15€) το αντίτυπο ο πρώτος τόμος του νέου βιβλίου του Γιώργου Γαλέτσα με τίτλο «ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ», το οποίο προλογίζει ο γνωστός αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος.
Το Σεπτέμβριο του 2010, ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου του «Στο σημάδι», αφιερωμένου στους σαράντα δύο (42) πατριώτες που εκτελέστηκαν από γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο χώρο Τσαμάκια. Φιλοτεχνώντας το αφιέρωμα αυτό ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι δεκάδες συμπατριώτες μας αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχασαν τη ζωή τους (σκοτώθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν, πέθαναν από κακουχίες ενώ ήταν κρατούμενοι) εκτός του χώρου Τσαμάκια, τόσο στο νησί μας όσο και σε πάμπολλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Διακόσιοι τριάντα εννέα (239) !!! αμνημόνευτοι συμπατριώτες μας, θύματα της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής που αποτελούν τη σημαντική μα αφανή προσφορά της Λέσβου στην Εθνική Αντίσταση. Όλες αυτές οι εκτελέσεις, όλο αυτό το θανατικό που σκόρπισαν τα φαντάσματα της κολάσεως για εβδομήντα περίπου χρόνια μένουν αμνημόνευτα.
Σήμερα όμως για κάθε έναν από τους συμπατριώτες μας αυτούς, εκτός από το ονοματεπώνυμο, την οικογενειακή του κατάσταση, τον τόπο γέννησης, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, δημοσιευθέντα ή μη, ντοκουμέντα που ’χουν να κάνουν με την πορεία του καθενός προς το θάνατο, αλλά και τη μεταχείριση που έτυχαν οι ορφανεμένες οικογένειες από τις μετακατοχικές κυβερνήσεις.
Ο πρώτος τόμος του βιβλίου που κυκλοφορεί αναφέρεται σε εκατό δεκατέσσερις (114) συμπατριώτες μας, θύματα της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής  κατοχής, κοινολογώντας για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, δημοσιευθέντα ή μη, τεκμήρια, φωτογραφίες, ενθύμια, που έχουν να κάνουν με την πορεία του καθενός προς έναν αδόκητο θάνατο και συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα κεφάλαια:
1ο.  Στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά και φυλακές Επταπυργίου.
    2ο.  Στρατόπεδα συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, Λάρισας και τόποι εξορίας πολιτικών  κρατουμένων (Αϊ Στράτης, Ανάφη, Ακροναυπλία).
        3ο.  Αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΔΕΣ- Όμηρος.
        4ο.  Μεμονωμένες εκτελέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.     
  5ο. Όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και χώρους καταναγκαστικής εργασίας σε Αυστρία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακίας.
          Στα τέλη του φετινού Ιούνη θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στον ιστορικό τόπο εκτελέσεων «Τσαμάκια». Για την εκδήλωση αυτή θα εκδοθεί νεότερη και λεπτομερέστερη ανακοίνωση.
          Προτείνουμε σε όλους τους πολίτες και τους φορείς που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας να προμηθευτούν το νέο βιβλίο και να πλουτίσουν τις βιβλιοθήκες τους με σπάνια ντοκουμέντα, που δυστυχώς η γνώση τους έχει και στις μέρες μας τραγική επικαιρότητα.

Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

Βλαστάρης Στρατής - Κομνηνάκας Απόστολος – Κουτσκουδής Μ. Παναγιώτης – Μπουρνούς Δημήτρης – Τσιριγώτης Νίκος
  
read more "«ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ» ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΕΤΣΑ"
Flag Counter
 
>