0 Πλήθη πιστών συρρέουν στην Αγιασο για την Παναγία «Αγία Σιών»-Ξεκίνησε η άνοδος στο γραφικό χωριό (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλες τιμές εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες με συμπαγή παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων.


Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός το Δεκαπενταύγουστο, καθώς η Παρθένος Μαρία θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, μιας και κάθε νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τα παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής, τα πανηγύρια ποικίλουν ως προς τον πλούτο και το είδος των εκδηλώσεων.

Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια οι πιστοί γονατίζουν μπροστά στο ιερό κειμήλιο, σκύβουν με ευλάβεια και φιλούν την Παναγια, την Μητέρα Του και μητέρα όλων, ακουμπούν το μέτωπο τους πάνω στην εικόνα. Σεβασμός, πόνος, αγωνία και ελπίδα. Συναισθήματα που διαγράφονται στα πρόσωπα των πιστών και που όλα γίνονται ένα, μια ισχυρή πίστη στην αγάπη της Παναγίας που μεσιτεύει πάντοτε στον Υιό της για τον λαό του Θεού.

Η «Αγία Σιών» στην Αγιάσο της Λέσβου
Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα. Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 27 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ' τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού. Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση αιώνων.

Άρχισε η άνοδος προς την Αγιάσο
Χιλιάδες πιστών από κάθε γωνία της Λέσβου, ντόπιοι και επισκέπτες ανηφορίζουν εδώ και μερικές ημέρες στην Παναγία της Αγιάσου Λέσβου προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης. Σήμερα ωστόσο αναμένεται να κορυφωθεί η άνοδος των πιστών από τις 18:00 και μετά.

Το απόγευμα μετά τις 20:00 θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ με εικόνα και ήχο για το τι γίνεται στους δρόμους που οδηγούν στην Αγιασο


Το LesvosPost.com θα βρίσκεται το βράδυ σήμερα στους δρόμους αλλά και στο γραφικό χωριό της Αγιάσου για να σας μεταδώσει αύριο την μεγάλη πανηγύρι με Φώτο και βίντεο.


read more "Πλήθη πιστών συρρέουν στην Αγιασο για την Παναγία «Αγία Σιών»-Ξεκίνησε η άνοδος στο γραφικό χωριό (ΦΩΤΟ)"

0 Δεκαπενταύγουστος στην Αγιάσο!

Ο Καισάριος Δαπόντες, περιγράφοντας το πανηγύρι της Παναγίας στην Αγιάσο και την απήχηση που είχε στους χριστιανούς της Ανατολής, έγραφε:
«Η Σμύρνη και Ανατολή και Έφεσος και Χίος
χύνονται εις την εορτήν ετούτην ετησίως.»
Το πανηγύρι της Παναγίας γίνεται το δεκαπενταύγουστο και κορυφώνεται στις 15 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου, Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών. Από την πρώτη του μήνα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μέκκα της λεσβιακής Ορθοδοξίας. Αρχίζουν να καταφθάνουν τα καραβάνια των προσκυνητών, για να αποθέσουν την ευλάβειά τους στην Παντάνασσα. Τα παλαιότερα χρόνια τα σμήνη των ταματάρηδων συνέρρεαν για να «δεκαπεντίσουν» στα κελιά και στα καφασωτά του αυλόγυρου της εκκλησίας, όπου διανυκτέτευαν.
Όλες αυτές τις μέρες η κωμόπολη παίρνει μια όψη πανηγυρική. Οι προσκυνητές έρχονται με όλα τα μέσα και πολλοί ξεκινούν απ' τη Μυτιλήνη και από τ' άλλα χωριά του νησιού με τα πόδια, διανύοντας δεκάδες χιλιομέτρων και απολαμβάνοντας την υπέροχη διαδρομή και την ομορφιά της αυγουστιάτικης νύχτας. Σταθμός όλων των περιπατητών είναι η δροσόλουστη Καρύνη. Ξαποσταίνουν για λίγο κάτω από τα βαθύσκιωτα αιωνόβια πλατάνια και παίρνουν δυνάμεις για τη συνέχεια. Οι πιο ρομαντικοί συνεχίζουν ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι, την παραδοσιακή “πατωμένη”, και ανηφορίζοντας τη ρεματιά ανάμεσα από ελαιώνες και περβόλια, νταμπανώνουν στο γραφικό Σταυρί κι από κει κατηφορίζουν προς στην εκκλησία. Πολλούς απ’ αυτούς τους βρίσκει το ξημέρωμα και τους ραίνουν οι δροσοστάλες της αυγής. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά γιορταστική, η εμπειρία για τον καθένα που θα βρεθεί εδώ μοναδική. Οι Αγιασώτες της διασποράς σμίγουν στη γενέτειρά τους. Τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία του χωριού οργανώνουν τις ετήσιες χοροεσπερίδες τους και οι κομπανίες συδαυλίζουν το κέφι και τη χαρά ως το πρωί.
Την παραμονή του πανηγυριού οι κεντρικοί δρόμοι του χωριού, η πλατεία αγοράς και οι πάροδοί της, βουίζουν σα μελίσσι από το ανθρωπομάνι. Το ανθρώπινο ποτάμι ροβολάει ασταμάτητα από το Σταυρί ως την Περασιά μέχρι το πρωί. Οι προσκυνητές έρχονται και φεύγουν κατά κύματα. Οι ταβέρνες, τα καφενεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα τουριστικά καταστήματα έχουν την τιμητική τους. Παραδοσιακά, κάνουν το μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς! Το πολύβουο παζάρι στην είσοδο του χωριού συγκεντρώνει πλήθος μικροπωλητών απ’ όλη την Ελλάδα, που ερίζουν μανιωδώς για το ποιος θα κερδίσει μια πολυπόθητη θέση στην εμποροπανήγυρη. Οι πραματευτάδες διαλαλούν με τη στεντόρεια φωνή τους τα κάθε λογής εμπορεύματά τους, η τσίκνα από τις υπαίθριες ψησταριές σπάει τα ρουθούνια και υψώνεται στην ταραγμένη ατμόσφαιρα σαν θυμίαμα, οι παραγωγοί μοσχοπουλάνε τα ντόπια προϊόντα τους - χαλβά, ξυνόμηλα, αχλάδια, καρύδια, ενώ οι ερεθιστικές μυρωδιές της ρίγανης, του μπετόνικα και πλειάδας άλλων αρωματικών βοτάνων δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν. Ο κόσμος αχολογάει ακατάπαυστα, τραγούδια, μουσικές και κορναρίσματα αλληλοεπικαλύπτονται συνθέτοντας ένα δαιμονιώδη ύμνο που εξυψώνεται στον ουρανό, λες και υμνεί τη Θεομήτορα. Όλα μοσχοβολούν την αύρα της Ανατολής, όλα θυμίζουν ανατολίτικο πανηγύρι. Κι αν ανέβεις στη Φαμάκα, απ’ όπου προσφέρεται πανοραμική θέα του χωριού της Μεγαλόχαρης, η ζωηρή κίνηση στα κεντρικά του μέρη φαντάζει με ποτάμι λάβας που ξεχύνεται από τον κρατήρα ηφαιστείου και κατρακυλά πυρπολώντας τις πλαγιές του!
Ακολουθείστε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε παλιότερα πανηγύρια της Παναγίας της Αγιάσου.


Τα παλιά χρόνια οι προσκυνητές "δεκαπέντιζαν" (παρέμεναν για δεκαπένε μέρες) 
στον αυλόγυρο της εκκλησδίας της Παναγίας και 
κοιμόταν το βράδυ πάνω στα καφασωτά που βλέπουμε στη φωτογραφία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 
και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας 
στη γιορτή της Παναγίας (15-8-2006)

Ανήμερα της Παναγίας (15-8-1960)
Ανήμερα της Παναγίας (1907)
Ανήμερα της Παναγίας (1935)
Ανήμερα της Παναγίας (1938)
Ανήμερα της Παναγίας (1939)
Από πολύ παλιά περιφορά της εικόνας της Παναγίας
(η πομπή περνά από την Πλατεία Αγοράς)
Γιορτή της Παναγίας Αγιάσου το 1896!
Γλέντι και χορός στο εξοχικό κέντρο του Κήπου Παναγίας
(φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Εδώ ο παραδοσιακός χαλβάς (φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Η Αγία Σιών
Η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα
Η τσίκνα των υπαίθριων ψησταριών υψώνεται σύννεφο στο πολύβουο παζάρι
(φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Κοσμοπλημμύρα
Λαοθάλασσα έξω από το Προσκύνημα
της Παναγιάς της Αγιασώτισσας
Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
 Κάρολου Παπούλια (15-8-2006)
Μύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθλομαίου Α΄ (15-8-2006)
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος
χοροστατεί σε θεία λειτουργία
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος
(15-8-2002)
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κωστής Στεφανόπουλος (15-8-2002) 
Οι ταβέρνες κατακλύζονται από κόσμο
Προσκυνητές ανηφορίζουν την παραδοσιακή
πατουμένη της Καρύνης (φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Στιγμιότυπα από την περιφορά της εικόνας ανήμερα της Παναγίας
Τάμα στην Παναγιά!
Ταματάρηδες ανεβαίνουν με τα πόδια από τη Μυτιλήνη στην Αγιάσο.
(φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Το ανθρώπινο ποτάμι κατηφορίζει
από την εκκλησία προς την Καρυά (φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Το Σταυρί κατάμεστο από κόσμο
που μετά το τάμα του κάθεται να φάει (φωτο Στρατή Τσουλέλη)
Υποδοχή του Οικουμενική Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄
 στην Πλατεία Δημαρχείου Αγιάσου (12-8-2006)
Χιλιάδες προσκυνητές σχηματίζουν ατέλειωτη ουρά για να αποθέσουν
την ευλάβειά τους στο εικόνισμα της Παναγιάς της Αγιασώτισσας
Χοροστατεί ο Ιερώνυμος
Χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
κείμενο - φωτογραφίες κύριου Παναγιώτη Κουτσκουδή
read more "Δεκαπενταύγουστος στην Αγιάσο!"

0 Συναυλία αφιερωμένη στους Αγιασώτες Ομογενείς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 στις 9 μμ το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου έδωσε συναυλία στο Κινηματοθέατρό του, την οποία παρακολούθησε και χειροκρότησε θερμά πολύς κόσμος. Δεκάδες παιδιών μας, μαθητές του μουσικοδιδάσκαλου Κώστα Ζαφειρίου (Καζίνο) και άξιοι σκυταλοδρόμοι της μεγάλης μουσικής μας παράδοσης, παρέλασαν από τη σκηνή του θεάτρου παίζοντας σαντούρια, μπουζούκια, τζουράδες, κιθάρες, τουμπελέκια και ανασταίνοντας παλιούς νοσταλγικούς παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικρασίας και αγαπημένα νησιώτικα και ρεμπέτικα τραγούδια.
Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στους Αγιασώτες Ομογενείς, τα ξενιτεμένα μας αδέρφια, που κάθε χρόνο με την οικονομική τους συνδρομή αποτελούν τους κύριους αιμοδότες του Πνευματικού μας Κέντρου, σε μια εποχή που οι στρόφιγγες των κρατικών ενισχύσεων έχουν σχεδόν στερέψει.  Και μ’ αυτές τις «δωρεές ζωής» δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά του στην ακριτική αυτή γωνιά της πατρίδας μας, επιτελώντας αδιάλειπτα το πλούσιο κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό του έργο και αποθησαυρίζοντας τον ανεκτίμητο λαογραφικό πλούτο, που αποτελεί κοινή κληρονομιά. Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς πρόσφερε στον εκπρόσωπο της Φιλοπρόοδης Παροικίας Αγιασωτών του Σύδνεϋ Θέμη Χατζηνικολάου μια ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας, έργο και δωρεά του καλλιτέχνη Μπάμπη Βερυβάκη.
read more "Συναυλία αφιερωμένη στους Αγιασώτες Ομογενείς"
 
>