0 Ξεσηκωμός στην Αγιάσο - Λαϊκή συνέλευση για να μη καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα
Πλημμύρισε το Δημοτικό κατάστημα της Δ.Ε. Αγιάσου από κόσμο χτες το απόγευμα στις 7 η ώρα (19:00).
Η λαϊκή συνέλευση η οποία οργανώθηκε για να συζητηθεί το μεγάλο θέμα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους της Αγιάσου τον τελευταίο καιρό, είχε μαζικότατη συμμετοχή.
Πρόκειται για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου, βάσει του πρόσφατα δημοσιευθέντος Π.Δ. σε συνδυασμό με τα πολυπληθή κρούσματα παραβατικότητας τα οποία παρουσιάζονται τελευταία και τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στους Αγιασώτες.
Ήταν η πρώτη φορά που το δημοτικό κατάστημα της Αγιάσου κυριολεκτικά πλημμύρισε από κόσμο, ο οποίος προσήλθε για να διαμαρτυρηθεί για μια απόφαση καταφανώς άδικη και παράλογη.

Λίγα λόγια για την ουσία του θέματος.
1. Η Αγιάσος, ένα από τα σπουδαιότερα κεφαλοχώρια της Λέσβου, με πληθυσμό 2500 κατοίκους, έχει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό προσκύνημα της Λέσβου, με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με κορύφωση το Δεκαπενταύγουστο.
2. Στην κωμόπολη βρίσκεται το Ίδρυμα Θεομήτωρ το οποίο διαθέτει τρεις (3) κτιριακές εγκαταστάσεις και στο οποίο διαβιούν γύρω στους 100 συνάνθρωποι μας.
Τώρα τελευταία διακινούνται σενάρια φιλοξενίας προσφύγων (ανήλικων ) στη μια από αυτές τις δομές.
Ταυτόχρονα ακούγεται ότι αναζητούνται σπίτια προς ενοικίαση για εγκατάσταση ενήλικων προσφύγων στον οικισμό.
3. Στην Αγιάσο υπάρχει η θεατρική αίθουσα του Αναγνωστήριου, στο οποίο πολύ συχνά λαμβάνουν χώρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα, φεστιβάλ μουσικής, αφιερώματα κλπ.
4. Ομοίως στο Αναγνωστήριο υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη, των οποίων τα εκθέματα και τα βιβλία αποτελούν ένα θησαυρό μεγάλης καλλιτεχνικής (και όχι μόνο καλλιτεχνικής) αξίας, και είναι αυτονόητη η μεγάλη σημασία της παρουσίας του Αστ. . Τμήματος για την ασφάλεια των ανωτέρω εκθεμάτων.
5. Το ίδιο ισχύει και για το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας το οποίο εκτός των πολύτιμων αντικειμένων του ίδιου του Ναού, διαθέτει και 2 μουσεία με ανεκτίμητους θησαυρούς, οι οποίοι με την απομάκρυνση του Α.Τ. ενδεχομένως να βρεθούν σε μεγάλο κίνδυνο.
6. Η Αγιάσος διαθέτει τον τεράστιο ορεινό όγκο του όρους Όλυμπος, ο οποίος λόγω του μεγάλου μεγέθους του, της απίστευτης βλάστησης που έχει λόγω και των πολλών νερών, χρειάζεται μια ιδιαίτερη αστυνόμευση για να προλάβουμε τη μετατροπή του σε μια περιοχή τύπου Ζωνιανά.
7. Η Αγιάσος διαχρονικά έχει πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο παραβατικότητας σε σχέση με το υπόλοιπο νησί.
Αναφέρουμε κατωτέρω τα σχετικά στατιστικά, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τύπο τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς ποτέ να διαψευστούν και προέρχονται από το ίδιο το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου.
Στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για Α.Τ. Αγιάσου
(Χρονική Περίοδος 2013-2015)
Μηνύσεις Ιδιωτών 30
Εξαφανισθέντα άτομα 10
Απαγωγές (Εκούσιες – Ακούσιες) 2
Τροχαία με τραυματισμό 20
Κλοπές 90
Κλοπές Τροχοφόρων 36
Ζωοκλοπές – Ζωοκτονίες 20
Αδικήματα του νόμου περί όπλων 20
Τραυματισμοί Αστυνομικών 01
Απωλεσθέντα ή Κλαπέντα αντικείμενα 50
Τροχαίες παραβάσεις 1500
Από το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου

8.Εκτός από τον διαχρονικά διαπιστωμένο μεγαλύτερο μέσο όρο παραβατικότητας στην Αγιάσο, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια έτι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης σχετικά με την παραβατικότητα η οποία περιλαμβάνει επανειλημμένες διαρρήξεις και κλοπές χρηματικών ποσών, χρυσών λιρών, διαφόρων αντικειμένων αξίας κατά τη διάρκεια όχι μόνο της νύχτας αλλά και την ημέρα παρουσία των ηλικιωμένων κατοίκων του οικισμού, οι οποίοι βεβαίως διαβιούν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου.
Στην Συγκέντρωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου-Αγιάσου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάσου, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αγιάσου και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, και οι τρεις (3) βουλευτές της Λέσβου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, εκπρόσωπος της ένωσης αστυνομικών και πλήθος κόσμου.
Μια συγκέντρωση μεγαλειώδης για τα δεδομένα της Αγιάσου, μια συγκέντρωση που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια.
Θέλουμε να πιστέψουμε στις δεσμεύσεις όλων των αξιωματούχων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση και μας διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μη κατάργηση του Α.Τ Αγιάσου.
Παρόλα αυτά καλούμε τον κόσμο της Αγιάσου σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε τόσο τη μη κατάργηση όσο κυρίως την ενίσχυση του στη συνέχεια με το κατάλληλο έμψυχο προσωπικό ώστε να επιτελέσει το ρόλο του για την αστυνόμευση της περιοχής και τον περιορισμό της παραβατικότητας – εγκληματικότητας.

 ΨΗΦΙΣΜΑ    της    λαϊκής    συνέλευσης  :
        Σήμερα στις 24/8/2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Εμμανουήλ  Π. Αρμενάκα εκ μέρους του  Δημάρχου Λέσβου και  του τοπικού Συμβουλίου της  Δημοτικής  Κοινότητας  Αγιάσου, συνήλθαν οι κάτοικοι της Αγιάσου για  να τοποθετηθούν και λάβουν αποφάσεις  για το μείζον θέμα που ανέκυψε με  την σχεδιαζόμενη κατάργηση  του  Αστυνομικού Τμήματος.
       Παρέστησαν οι  βουλευτές κκ. Πάλλης  Γεώργιος, Αθανασίου  Χαράλαμπος  και Σταύρος  Τάσσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος  Βαλσαμίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Δημοσθένης  Χατζηγιάννης,  ο εντεταλμένος  σύμβουλος  Προκόπης  Τσαμπλάκος  και  πολλοί  δημοτικοί  σύμβουλοι, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου  Δημήτρης Αλεξίου  και  μεγάλο πλήθος  δημοτών.
       Ύστερα  από ανταλλαγή  απόψεων  ομόφωνα  αποφασίστηκαν τα  ακόλουθα:
      1.-Εκφράστηκε  η  πλήρης  αντίθεση  όλων  για την κατάργηση του  Αστυνομικού Τμήματος, του  μόνου  που καταργείται  σε  όλο το Βόρειο Αιγαίο. Η κατάργηση του  Α.Τ. κρίνεται  άστοχη, πολύ περισσότερο δε σε μία περίοδο  που η περιοχή  παρουσιάζει αύξηση  της εγκληματικότητας (πληθώρα  υποθέσεων  ναρκωτικών, κλοπών, συμπλοκών κλπ) με  συνέπεια  να έχει καλλιεργηθεί αίσθημα  ανασφάλειας σε  όλους  τους κατοίκους.  Επίσης τα  λειτουργικά έξοδα  είναι  μηδαμινά (το μηναίο  μίσθωμα   ανέρχεται στο ποσόν των 70€, διότι  στεγάζεται σε οίκημα της  Εκκλησίας) 
Σημειώνεται  ότι η  Αγιάσος  είναι  η τρίτη  σε πληθυσμό  κωμόπολη της Λέσβου με πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκους. Υπάρχει  το  Προσκύνημα  της Παναγίας με  χιλιάδες  προσκυνητές  καθόλη τη  διάρκεια  του έτους, απ' όλη τη  χώρα, όπου υπάρχουν  κειμήλια μεγάλης ιστορικής και  οικονομικής αξίας. Επίσης στην Αγιάσο λειτουργεί ανελλιπώς από το 1894 το ιστορικό Αναγνωστήριο  που  διαχρονικά προάγει τον πολιτισμό της Λέσβου.
    2.-Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους ως άνω  βουλευτές, το Δήμαρχο Λέσβου, Αντιδήμαρχο Αγιάσου, την Περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου  και τον Πρόεδρο του  Συμβουλίου της  Δημοτικής Κοινότητας  να επισκεφθεί  τον Υπουργό Προστασίας  του Πολίτη, προκειμένου να του παραδώσει το παρόν Ψήφισμα και να εκθέσει το δίκαιο  αίτημα των κατοίκων της  ευρύτερης περιοχής.
Αποφασίστηκε  και εγκρίθηκε από τους παριστάμενους

φωτο: Δημοσθένης Σκλεπάρης
read more "Ξεσηκωμός στην Αγιάσο - Λαϊκή συνέλευση για να μη καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα"
 
>