Η Βασιλόπιτα Αγιάσου διαφέρει από κάθε άλλη καθώς αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις φύλλου.
Υλικά: (για 12-15 μερίδες)
Για το φύλλο:
2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό
2 κουτ. σουπ. μαραθόσπορους
8-10 φλιτζ. τσαγ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
2/3 του φλιτζ. τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 και ½ του φλιτζ. τσαγ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
3 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά και 1 φλιτζ. τσαγ .τριμμένο κεφαλοτύρι
½ κουτ. γλυκ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλα, τριμμένα
½ κουτ. γλυκ. κανέλα, τριμμένη
½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκ. μπαχάρι, τριμμένο
1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι
Για το γαρνίρισμα:
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζάνι σουσάμι
1.Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
2.Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.
3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.
4.Κόβετε 2 κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
5.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω 1/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε 1/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.
6.Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.
7.Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180 βαθμούς, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.
tips: το χαρακτηριστικό της γέμισης είναι ο αρμονικός συνδυασμός του γλυκού και αλμυρού. Η Βασιλόπιτα θέλει 2-3 ημέρες για να στραγγίξει και να αποδώσει όλα της τα αρώματα και τις γεύσεις! Oι ενδιαμέσες στρώσεις είναι πολύ λεπτά φύλλα (θέλει υπομονή και κόπο) ενώ η κάτω και η πάνω είναι από πιο χοντρό φύλλο. Όσο περισσότερα είναι τα ενδιάμεσα φύλλα τόσο πιο επιτυχημένη είναι βασιλόπιτα (συνήθως είναι πάνω από 30 φύλλα).
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Υλικά:
· 4-5 μεγάλα χονδρόφυλλα πορτοκάλια,
· 1 ½ κιλό ζάχαρη.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα πορτοκάλια τα ξύνουμε και τα νεροβράζουμε 2 φορές ολόκληρα. Για να μαλακώσουν και να ξεπικρύσουν. Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες (5-6) στο νερό αλλάζοντάς το για να ξεπικρύσουν τελείως. Κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 8 φέτες τις παίρνουμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε αυτή την εργασία αρκετές φορές (για 5 ώρες περίπου). Ύστερα παίρνουμε τα υγρά που έχουν αφήσει τα πορτοκάλια και με την ζάχαρη που έχει περισσέψει κάνουμε το σιρόπι. Όταν δέσει προσθέτουμε τις φέτες του πορτοκαλιού και βράζουμε έως ότου δέσει το γλυκό. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Φροντίζουμε τα κομμάτια να κρατήσουν το σχήμα τους (ελικοειδές). Γι’ αυτό βράζουμε σε δυνατή φωτιά και όχι πολύ ώρα. Όταν χρειαστεί ξαφρίζουμε το γλυκό. Επίσης επειδή έχει πολλά υγρά και το σιρόπι αραιώνει μπορούμε να το απομακρύνουμε από το πορτοκάλι να το βράσουμε μόνο του, έως ότου δέσει καλά και να προσθέσουμε μετά το πορτοκάλι το οποίο αφού πάρει μια βράσει το βάζουμε κι αυτό στα βάζα και το σφραγίζουμε.
Γλυκό κουταλιού
καρυδάκι
Υλικά:
1280 gr
καρυδάκι
1280 gr
ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 βανίλια (άρωμα)
½ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε τρυφερά
καρυδάκια τα βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα
τοποθετούμε σε μπόλικο κρύο νερό για 24 ώρες το οποίο το αλλάζουμε κάθε 8 ώρες
(κλείνουμε καλά το σκεύος). Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το σιρόπι τα καρυδάκια με τα αμύγδαλα για άλλα 5 – 10 λεπτά. Τα
αφήνουμε για 24 ώρες και μετά τα ξαναβράζουμε και τα ξαφρίζουμε μετά ρίχνουμε
την βανίλια και το λεμόνι. Μετά τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε σε
βάζα και τα κλείνουμε καλά μέχρι να τα ανοίξουμε για να τα καταναλώσουμε.
Γλυκό κουταλιού
μελιτζανάκι
Υλικά:
1280 gr
μελιτζανάκι
1280 gr
ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
3κομμάτια κανέλα
Μερικά γαρίφαλα
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το κοτσάνι και
χαράζουμε ένα – ένα τα μελιτζανάκια, τοποθετούμε σε νερό για 24 ώρες το οποίο το αλλάζουμε κάθε 4
- 5 ώρες. Στραγγίζουμε καλά και βάζουμε μέσα κάθε μελιτζανάκι ½ αμύγδαλο.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μελιτζανάκια και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Τα αφήνουμε
για 24 ώρες. Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το
χυμό του λεμονιού και την βανίλια. Μετά τα βάζουμε σε βάζα όταν κρυώσει.
Γλυκό κουταλιού
βερίκοκο
Υλικά:
1280 gr
βερίκοκα
1280 gr
ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Άρωμα βανίλιας
½ χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε βερίκοκα όχι
πολύ γινωμένα. Τα ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια. Σε 10 ποτήρια
διαλύουμε 3 κουταλιές ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για 1
– 2 ώρες. Ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε και σκουπίζουμε με πετσέτα. Βράζουμε
το νερό με την ζάχαρη μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε απ’ την φωτιά και ρίχνουμε
μέσα τα βερίκοκα αφού πρώτα στη θέση του κουκουτσιού έχουμε βάλει ένα αμύγδαλο.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει γρήγορα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το άρωμα
βανίλιας, και τα αφήνουμε να πάρουν 1 -
2 βράσεις ακόμη. Τα αφήνουμε για 8 ώρες. Αν μείνει νερό τα ξαναβράζουμε μέχρι
να δέσουν. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βάζα.
Γλυκό κουταλιού ροδάκινο
Υλικά:
1280 gr
ροδάκινα
1280 gr
ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
½ χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε ροδάκινα
σφιχτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσαρα. Τα τοποθετούμε στον
ασβέστη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως το γλυκό βερίκοκο
Γλυκό κουταλιού σύκο
Υλικά:
1280 gr
σύκο
1280 gr
ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι γλυκόζη
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα συκαλάκια.
Μετά τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν (όχι να παραβράσουν). Σε 10 – 12
ποτήρια νερό διαλύουμε ½ κουταλάκι γαλαζόπετρα
και ρίχνουμε τα συκαλάκια ½ ώρα. Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα συκαλάκια στα οποία από πριν έχουμε βάλει το αμύγδαλο και βράζουμε
άλλα 5 λεπτά. Τα αφήνουμε για 24 ώρες. Τα ξαναβράζουμε προσθέτοντας την γλυκόζη και ξαφρίζουμε.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Το βάζουμε στα βάζα όταν κρυώσει.
Γλυκό κουταλιού
βύσσινο
Υλικά:
1280 gr
βύσσινο
1280 gr
ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι λεμόνι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα
το βύσσινο και την ζάχαρη. Τα αφήνουμε για μερικές ώρες. Προσθέτουμε το νερό
βράζουμε και ξαφρίζουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσει το
βάζουμε σε βάζα.
Γλυκό κουταλιού κεράσι
Υλικά:
1280 gr
βύσσινο
1280 gr
ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι λεμόνι
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε σκληρά
πετροκέρασα. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη
μέχρι δέσει λίγο. Αφήνουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει. Ρίχνουμε τα κεράσια και
βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το
βράσιμο μέχρι να δέσει. Το βάζουμε σε βάζα όταν κρυώσει.
Γλυκό κουταλιού
σταφύλι
Υλικά:
1280 gr
βύσσινο
1280 gr
ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στραγγίζουμε
τα σταφύλι. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο. Αφήνουμε το
σιρόπι να μισοκρυώσει. Ρίχνουμε το σταφύλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Ξαφρίζουμε προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Το
βάζουμε σε βάζα όταν κρυώσει.
Γλυκό κουταλιού κυδώνι
Υλικά:
1280 gr
κυδώνι
1280 gr
ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Μετά τα ξύνουμε στο χοντρό τρίφτη. Για να μην μαυρίσουν τα ρίχνουμε σε νερό στο
οποίο έχουμε βάλει λεμόνι. Βράζουμε το νερό με τα λεμόνια μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο και συνεχίζουμε το βράσιμο σε
δυνατή φωτιά. Ώστε να δέσει γρήγορα και να μην κοκκινίσει. Προσθέτουμε το
λεμόνι και όταν το κατεβάσουμε από την φωτιά τα αμύγδαλα. Όταν κρυώσει το
βάζουμε σε βάζα.
Βυσσινάδα
Υλικά για βυσσινάδα:
·
βύσσινα,
· ζάχαρη
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα βύσσινα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι που σουρώνουμε τα μακαρόνια και μέσα του έχουμε βάλει και ένα τούλι, το σουρωτήρι το έχουμε μέσα σε μια κατσαρόλα... προσθέτουμε τα βύσσινα από τα οποία έχουμε αφαιρέσει τα κοτσάνια και τα ζουλάμε με τα χεριά μας καλά να βγάλουν τα ζουμιά τους... μετά ξεπλένουμε τα βύσσινα έτσι όπως είναι ζουλιγμένα με λίγο νερό και σηκώνουμε το τούλι κάνοντας το πουγκί ξανακυλώντας για να βγει όσο ζουμί έχει μείνει... αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 24 ώρες στο ψυγείο και μετά προσθέτουμε σε κάθε δυο φλιτζάνι ζουμί μια φλιτζάνι ζάχαρη.... βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό κοιτάζοντας συχνά... σε κάνα 45' με ώρα βάζουμε ένα κουταλάκι από την βυσσινάδα σε ένα πιατάκι και τραβάμε μια γραμμή με το κουταλάκι στην μέση... αν ένωση πάει να πει ότι δεν έχει δέσει και θέλει και άλλο βράσιμο... αν δεν ένωση έχει δέσει και κατεβάζουμε... την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε μπουκάλια...
Ρούμι με βύσσινα
Υλικά:
· βύσσινα,
· ζάχαρη,
· κονιάκ, κανέλα,
· μοσχοκάρφια,
· καρυδάκια
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα βύσσινα τα στεγνώνουμε και κόβουμε τα κοτσάνια αφήνοντας λίγο για να πιάνονται... τα βάζουμε σε μια γυάλα που να κλείνει καλά... όταν ρίξουμε τα βύσσινα προσθέτουμε μια φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη...και κονιάκ όσο πάρει να τα πατεί... σε ένα τούλι έχουμε βάλει ένα ξύλο κανέλας λίγα μοσχοκάρφια και ένα καρυδάκι, δένουμε το τούλι και το τοποθετούμε μέσα στη γυάλα φροντίζοντας να το πατεί το κονιάκ.... κλείνουμε καλά την γυάλα και την βάζουμε στον ήλιο για 10 με 15 μέρες...