Συνταγές


Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο παστό


Υλικά

½ μπακαλιάρο παστό

1 μεγάλο λάχανο
1 φλυτζ. ρύζι
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
1 ντομάτα (τριμμένη)
μαϊντανό και δυόσμο
ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον μαδάμε σε πολύ ψιλά κομματάκια μέσα σε μια κούπα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το ρύζι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Έχουμε ήδη ζεματίσει τα λάχανα και τα τυλίγουμε. Αφού τα στρώσουμε στη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και λάδι, ενώ σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα. Βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά. 


Μπακαλιάρος παστός με πράσα και πατάτες


Υλικά

1 πολύ μικρό φύλλο μπακαλιάρο παστό (ψιλοκομμένο)
1κ. πράσα
1κρεμύδι
1 ματσάκι σέλινο
3-4 πατάτες
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε με λίγο λάδι στην κατσαρόλα, το κρεμύδι, τα πράσα και το σέλινο (χοντροκομμένα) και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και αφού βράσουν προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο κι αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά  για 1 ώρα περίπου.



Γλυκό Κάστανο
Υλικά
1½ κ. κάστανα

1½ κ. ζάχαρη

λίγο αλάτι
4 ποτ. νερό
1 – 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για κάθε ½ κ. κάστανο προσθέτουμε ½ κ. ζάχαρη και 2/3 ποτ. νερό



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα κάστανα προσέχοντας να μη λιώσουν. Αφαιρούμε και την εσωτερική φλούδα. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφού κρυώσει ρίχνουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα. Την επομένη τα βράζουμε για 5’. Τα κρυώνουμε και τα βγάζουμε απ’ το σιρόπι προσθέτοντας σε αυτό χυμό λεμονιού. Βράζουμε μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τ’ αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Αφού στεγνώσουν καλά τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε περισσότερο σιρόπι και τα βάζουμε σε γυάλα, ως γλυκό του κουταλιού.



ΚΕΦΤΕΔΕΣ (ΠΤΑΡΙΑ)

Υλικά
1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο

λίγο ψωμί μουσκεμένο
αλάτι, ρίγανη και κύμινο και λίγο ούζο.

Εκτέλεση
Θα τα ανακατέψουμε όλα μαζί, θα τα πλάσουμε σε μπαλίτσες, θα τα βάλουμε στο αλεύρι και θα τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.


ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ (ΓΙΑΠΡΑΤΣΑ)

Υλικά
1 κιλό κιμά
1 ποτήρι ρύζι

1 μεγάλο κρεμμύδι
Λίγη ντομάτα τριμμένη
Πιπέρι, αλάτι



Εκτέλεση
Θα τα ανακατέψουμε όλα μαζί και θα τα τυλίξουμε με λάχανο ή με αμπελόφυλλα.


          Κισκέκ


Υλικά
Σιτάρι
Κρεμμύδια
Κρέας βοδινό
Λίπος βοδινό

Εκτέλεση
Πλένουμε το σιτάρι, το καθαρίζουμε και το αποφλοιώνουμε. Πλένουμε το βοδινό κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει. Παίρνουμε μερικά κρεμμύδια, λίγη γλίνα (λίπος) από το κρέας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα τα άλλα υλικά και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν για 5-6 ώρες. Όταν βράσουν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και το χτυπάμε σε γουδί. Έτσι θα γίνει ένα δείγμα, το γνωστό μας κισκέκ.




Λαδόπιτα

Υλικά

3 φλιτζάνια νερό

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

3 φλιτζάνια λάδι

1 κιλό αλεύρι

1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλο

σουσάμι, κανέλλα


Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 7-10 λεπτά ώστε να γίνει σιρόπι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά, και στη συνέχεια σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σταθερά μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες και να πάρει ένα χρώμα χρυσό-καφέ. Αργά – αργά προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι. Το ψήνουμε στους 177 Cγια 60 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΖΙΡΝΤΕ


Τρία (3) κιλά ρύζι, θα το καθαρίσεις καλά, θα το μετρήσεις με ένα κατσαρόλι πόσο είναι, θα το πλύνεις εννιά (9) φορές και για κάθε κατσαρόλι θα ρίξεις εννιά (9) κατσαρόλια νερό. Θα το βάλεις να βράζει και το ανακατεύεις  για να μην κολλήσει σε σιγανή φωτιά.  Όταν γίνει το ρύζι ένας πολτός, δηλαδή να μην φαίνεται πως είναι ρύζι, με το ίδιο το κατσαρόλι που είχες μετρήσει το ρύζι, θα μετρήσεις ένα γεμάτο κατσαρόλι με νισιστέ  και κομφλάο μαζί και τα βάζεις σε μια κούπα και τα διαλύεις σε νερό ώστε να γίνουν σαν γάλα. Μετά, θα πάρεις ένα πυκνό τρυπητό, θα το περάσεις ώστε να μην έχει σβόλους και μετά θα ανακατεύεις το ρύζι, θα προσθέτεις λίγο - λίγο αυτό που έχεις στην κούπα (κομφλάο με νισιστέ και νερό). Να προσέχεις να μην σβολιάσει. Θέλει δυνατό ανακάτεμα. Ύστερα, με το ίδιο το κατσαρόλι που μέτρησες το ρύζι, θα βάλλεις τη ζάχαρη, σύμφωνα με τα κατσαρόλια που είχες το ρύζι και θα το ανακατεύεις να βράσει καλά, πολύ ώρα. Μετά το δοκιμάζεις και εάν δεν είναι γλυκός, μπορείς να προσθέσεις και άλλη ζάχαρη. Για να καταλάβεις εάν είναι έτοιμος, θα βάλλεις λίγο σε ένα πιατάκι από την ανάποδη, θα το αφήσεις να κρυώσει καλά, μετά θα φυσήσεις δυνατά. Εάν παραμείνει κολλημένος τότε είναι έτοιμος.
 Τον κατεβάζεις απ' τη φωτιά και έχεις τριμμένη μαστίχα, βάζεις λίγη - λίγη, την ανακατεύεις καλά και είναι έτοιμος. Τον σερβίρεις σε πιάτα ή πιατέλες ή σε ταψί ανάλογα τη ποσότητα και τον πασπαλίζεις με ψιλή κανέλα.


Πλατζέντα
Υλικά
4 κούπες νερό
½ κούπας λάδι
3 αβγά
½ κούπα ούζο
αλεύρι
1 ½ κιλό λάδι
καρύδια
κανέλα

Για το σιρόπι:
2 ½ κιλά ζάχαρη
1 ½ κιλό νερό
1 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση:
  • Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά.
  • Φτιάχνουμε ζύμη με τα 5 πρώτα υλικά και ανοίγουμε φύλλο λεπτό. Αφήνουμε τα φύλλα να στεγνώσουν και τα στρώνουμε σε μεγάλο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο με πτυχές.
  • Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει. Το ρίχνουμε καυτό πάνω στο φύλλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
  • Στραγγίζουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιρόπι και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά.
  • Αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα.

Μπαλετζές Αγιάσου

Τι χρειαζόμαστε

1 ποτήρι Νισεστ

7 ποτήρια νερό

1 κούπα ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

2 κούπες καρύδι τριμμένο


Πως το κάνουμε:

  • Μέσα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το Νισεστέ. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία αναατεύοντας τα υλικά μέχρι να πήξουν όπως πήζουν οι κρέμες. Ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Όταν η κρέμα αυτή πήξει, την αδειάζουμε σε πιάτα ρηχά. Αφού περιμένουμε να κρυώσουν, πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, τα πασπαλίζουμε με κανέλλα και τριμμένο καρύδι.


Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν αρχίζει η κρέμα να πήζει, κάνει διάφανους βόλους. Μη φοβηθήτε δε σβολιάζει. Συνεχίστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το υλικό. Μη βάζετε καρύδι ή κανέλλα όσο είναι ζεστό γιατί με τους ατμούς θα υδρώσει και δεν θα είναι όμορφη η εικόνα του όταν το σερβίρεται. Είναι γλύκισμα ψυγείου... Υ.Γ. Εναλλακτικά, μπορείτε στην κατσαρόλα να προσθέσετε ένα φλυτζάνι ούζο ή αντί για νερό να βάλετε γάλα. Καλή Επιτυχία



Πίτες με ζάχαρη Αγιάσου
Πιτούλες ζεστές και φρεσκοτηγανισμένες σε έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο "Olvia" οι οποίες σερβίρονται με μπόλικη ζάχαρη και μυρωδάτη κανέλα. Μία εναλλακτική επιλογή για ένα θρεπτικό πρωινό ή ένα λαχταριστό απογευματινό με τόπο προέλευσης της εύκολης και γρήγορης συνταγής την γραφική και ξακουστή και για τις γεύσεις της Αγιάσο. Για να ανασκουμπωθούμε να φτιάξουμε ζυμάρι λοιπόν!!


ΥΛΙΚΑ
6 φλιτζάνια αλεύρι
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
2 βανίλιες
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά. Παίρνουμε λίγη ποσότητα ζύμης και την πλάθουμε σε μέγεθος και σχήμα μικρής πίτας. Στη συνέχεια τηγανίζουμε σε καυτό έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο "Olvia". Μόλις έχουν ψηθεί από τη μία τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.



Καϊνάρι

Το φτιάχνουμε όπως φτιάχνουμε το χαμομήλι, βράζοντας νερό και ρίχνοντας μέσα μια κουταλιά από το μείγμα. Με μια κουταλιά μέλι η γεύση του απογειώνεται.το Καϋνάρι είναι ένα ρόφημα αρκετά κοινό   στην Νότια Τουρκία και στα Άδανα. Τοπικο  τονωτικό ροφημα της Αγιασου που σερβιρεται ζεστο. Εχει βαθυ κοκκινο  χρωμα και  είναι πολύ αρωματικό!Στα Τούρκικα σημαίνει kaynar «βραστός» ή «πράγμαπου βράζει, που κοχλάζει».Θα ζεστάνει την καρδιά σας με την όμορφη γεύση του

Συστατικά

  • πόσιμο νερό
  • ξυλάκια Kανέλλας
  • λίγο μπαχάρι
  • γαρίφαλο,
  • φλούδες πορτοκαλιού
  • τσάι του βουνού,
  • φασκόμηλο,
  • πιπερόριζα,
  • γκαλανγκάλ (μια ρίζα ίδια με το τζίντερ)..κότι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει!!

Τα βράζουμε με νερό και  ζάχαρη (την προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού) αργά για αρκετή ώρα. (γύρω στα 15 λεπτά).Το Καινάρι θέλει να σταθεί λίγο πρίν σερβιριστεί με 
τριμμένο καρύδι.




Κέικ κάστανου
Υλικά
  • αβγά 
  • 150γρ ζάχαρη 
  • 1 σφηνάκι ρούμι 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ αλεύρι
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ βούτυρο
  • 400 γρ κρέμα κάστανο
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το ρούμι. Ρίχνουμε το αλεύρι, με το αλάτι και τη μπέικιν πάουντερ. Λειώνουμε ελαφρά το βούτυρο, το ανακατεύουμε με την κρέμα του κάστανου και το προσθέτουμε στο μείγμα. Το ρίχνουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 40-50 λεπτά.
*κρέμα καστανο = καστανα βρασμένα και λιωμένα

από την φίλη Eleni Bantra


Γλυκό Κεράσι
Συστατικά
1.100 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 βανίλια σκόνη προαιρετικά


τρόπος παρασκευής συνταγής

Καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κοτσάνια και από τα πολύ γινωμένα. Τα πλένουμε και με μία φουρκέτα,που την ανοίγουμε λίγο βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε σε τρυπητό με μία λεκάνη από κάτω για να κρατήσουμε τα ζουμιά τους. Ζυγίζουμε τα κεράσια και όσο είναι το φρούτο μετράμε και την αντίστοιχη ζάχαρη. Κάνουμε στρώσεις σε μία κατσαρόλα εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη,ρίχνουμε το ζουμί που έβγαλαν τα κεράσια,τα σκεπάζουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Την άλλη μέρα ξεκινάμε το βράσιμο του γλυκού. Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε το γλυκό μας,όταν αρχίσει να αφρίζει με ένα κουτάλι το ξαφρίζουμε. Βράζουμε για 15 λεπτά και κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα και την σκεπάζουμε,αφού κρυώσει το γλυκό. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10-12 λεπτά. Πρίν το κατεβάσουμε ρίχνουμε την βανίλια. και ανακατεούμε κουνώντας την κατσαρόλα. Κατόπιν ρίχνουμε το χυμό λεμονιού,ξανακουνάμε την κατσαρόλα. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Βρέχουμε μία λινή πετσέτα και την στύβουμε πολύ καλά,δέν πρέπει να έχει σταγόνα νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε. Αυτήν την διδικασία την εφαρμόζουμε 4-5 φορές. Αυτό το κάνουμε για να μείνει το κεράσι στρογγυλό και να μήν ζαχαρώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο!



Σελινάτο
Υλικά για σελινάτο
1½ κ. χοιρινό κρέας
1½ κ. σέλινο ευρωπαϊκό και τοπικό (πιο αρωματικό)
4 καρότα (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
βούτυρο αγνό (1 κουτ. σούπας)
4 αυγά
1½ - 2 λεμόνια
ελαιόλαδο (1 φλ. του καφέ)
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σέλινα, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε, το  αφήνουμε να αχνιστεί σε μια κατσαρόλα με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει το κρέας και προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Αφήνουμε να βράσει 1½ ώρα σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε τα σέλινα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και τα κομμένα καρότα. Bράζουμε άλλη μια ώρα και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε το αυγολέμονο προσθέτοντας ζωμό από το φαγητό. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε,  ανακινούμε καλά μέχρι να πήξει το αυγολέμονο και τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Λικέρ ρόδι Αγιάσου

Από Σεπτέμβριο μας φλερτάρουν ποζάροντας ροδαλά και σφριγηλά επάνω στις περήφανες αγκαλιές της μάνας τους ροδιάς. Τα αγαπάμε και τα συνδέουμε έντονα κάθε φορά που γευόμαστε τους γλυκόξινους χυμούς τους με τις όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Ρόδια ζουμερά, ρόδια λαχταριστά, ρόδια έτοιμα να μας προσφέρουν τη γλύκα τους και η λεσβιακή γαστρονομία αντίστοιχα τις εναλλακτικές εκμετάλλευσης τους. Ελάτε  να ανακατέψουμε το χυμό τους με κονιάκ και μπαχαρικά φτιάχνοντας το πιο εκλεκτό λικέρ τρατάρισμα φίνο για τους καλεσμένους αλλά και για μας όποτε θέλουμε να "πάνε κάτω τα φαρμάκια"..
ΥΛΙΚΑ:
  • 2 ποτήρια παπούδες ροδιού
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • ξυλάκι κανέλας, μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα υλικά πλην του κονιάκ μέσα σε μία γυάλα και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει το ρόδι με τη ζάχαρη. Μετά από κάμποσες μέρες το φιλτράρουμε και το βάζουμε σε μπουκάλι προσθέτοντας και το κονιάκ.
Εις υγείαν!!

Φνίτσια Αγιασώτκα
Υλικά για τα φνίτσια:
Χυμό από 2-3 πορτοκάλια (½  ποτήρι χυμό και προσθέτουμε ακόμη ½  νερό),
1 ποτήρι ζάχαρη,
2 ποτήρια λάδι,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (τριμμένη),
1 ποτήρι του καφέ κονιάκ,
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (διαλυμένη στον χυμό των πορτοκαλιών),
Αλεύρι ,
Καρύδια

Εκτέλεση:
Παίρνουμε μια μεγάλη κούπα ρίχνουμε τα 2 ποτήρια λάδι ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη, μετά ρίχνουμε την κανέλα αφού την έχουμε τρίψει βάζουμε και το ποτήρι του καφέ κονιάκ στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια που μέσα θα έχουμε διαλύσει την σόδα και αλεύρι όσο πρέπει. Ψήνουμε στου 180ο C.

Υλικά για να μελώσουμε τα φνίτσια:
Μέλι και
Ζάχαρη.

Εκτέλεση:
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι με την ζάχαρη με λίγο νερό για να δέσουν. Βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα τα φνίτσια και ρίχνουμε πάνω από τα φνίτσια τα τριμμένα καρύδια.

Ψωμί μα κάστανο
ΥΛΙΚΑ:
20-25 καστανα φρέσκα ή βρασμένα έτοιμα διατηρημένα σε κενό αέρος
1/4 κτ γλ μοσχοκαρυδο
1/2 φλ χαρουπάλευρο(αλεύρι απο χαρούπι σε καταστήματα με βιολογικά)
4,5-5 φλ αλευρι για ολες τις χρησεις
3/4 φλ γαλα
3/4 φλ  νερο
1/4 φλ  μελι
1/2 φλ  φυτική μαργαρίνη
3 αυγα
2 φακελακια μαγια

Εκτέλεση:
Σε μια λαμαρινα βαζουμε τα καστανα αφου πρώτα τα χαραξουμε. Τα ψήνουμε  στους 200 βαθμούς για 15 -20'.  Αφου κρυωσουν  ελαφρώς  αφαιρουμε το φλουδι τους και  τα κοβουμε σε χοντρα κομματακια. Τα αφήνουμε στην  ακρη.


Κοσκινιζουμε το αλευρι με το χαρουπαλευρο και τα αναμειγνύουμε. Σε αυτό το μίγμα  προσθέτουμε  το μοσχοκαρυδο την μαγια και  το αλατι. Σε  ενα κατσαρολακι  ριχνουμε το γαλα το μελι το νερο και  τα αφηνουμε σε χαμηλη θερμοκρασια να ζεσταθουν. Θέλουμε ένα μίγμα χλιαρό. Μεσα στο μιγμα με το  αλευρι ριχνουμε το υγρο μιγμα σιγα σιγα και αρχίζουμε  να ζυμωνουμε.

Μολις αποκτήσουμε  μια ζυμη ευπλαστη προσθετουμε τα καστανα κ ζυμωνουμε απαλα 2-3 λεπτα. Τοποθετουμε τη ζυμη απο το ψωμι μας σε οτι φορμα θελουμε αρκει να την λαδωσουμε. Σκεπαζουμε σε ζεστο μερος και  τα αφηνουμε για 2-2,5 ωρες να φουσκωσουν. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 για 45'.

Σταφύλι γλυκό κυρά Ρήνης από Άγιο Δημήτριο

Μελιστάλαχτος και πολύτιμος διατροφικά, ο βασιλιάς του καλοκαιριού είναι πάντα μίας πρώτης τάξεως ύλη για μαγειρέματα με αέρα παραδοσιακό. Ο λόγος φυσικά για το σταφύλι το οποίο φιγουράρειωσε φρίτζες κήπων και σε μποστάνια αυτοσχέδια ή οργανωμένα. Ο μεγαλοπερέπης αυτός καρπός που λάτρεψαν οι αρχαίοι όντας το αγαπημένο φρούτο των συμποσίων αλλά και πηγή του θεσπέσιου νέκταρ κοινώς κρασιού αγκαλιάζεται πολύ ζεστά από την λεσβιακή κουλτούρα. Σαν ανηφορίσει κανείς στο θεσπέσιο τόπο του Αγίου Δημητρίου έξω από την Αγιάσο καθ' οδόν για Πολιχνίτο και Βατερά δεν γίνεται να μην κάνει στάση στο παραδοσιακό καφενεδάκι της κυρά Ρήνης η οποία ως μία από τις χρυσοχέρες της Αγιάσου προσφέρει σε αφθονία το βάλσαμο για κάθε πίκρα:γλυκά του κουταλιού από φρούτα του μποστανιού της δεμένα με μπόλικη αγάπη και μεράκι....Ο χρόνος σταματά σε κάθε κουταλιά και η ομάδα του Lesvoskitchen ανασκουμπώνεται και ακολουθώντας τα βήματα της Ρήνης αλλά και της εγγονής της Χρυσούλας μαζεύει τα σταφύλια από τις κληματαριές της αυλής και τα κάνει το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού...Για δοκιμάστε να το φτιάξετε και σεις...

ΥΛΙΚΑ:
1,5 κιλό σταφύλια
1 κιλό ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
μία βανίλια
λίγο ξινό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα σταφύλια τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Περιχύνουμε με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και τα βάζουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για περίπου 12 ώρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος τα βάζουμε να βράσουν και προσθέτουμε το ξινό. Μετά από 15 περίπου λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και απομακρύνουμε την κατσαρόλα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε και τη βανίλια και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα για να πάει παντού. Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μπει σε καλά αποστειρωμένα βάζα για να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο..


Συνταγή για την βασιλόπιτα Αγιάσου...μια διαφορετική βασιλόπιτα!

Η Βασιλόπιτα Αγιάσου διαφέρει από κάθε άλλη καθώς αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις  φύλλου.

Υλικά: (για 12-15 μερίδες)
Για το φύλλο:

2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό
2 κουτ. σουπ. μαραθόσπορους
8-10 φλιτζ. τσαγ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
2/3 του φλιτζ. τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 και ½ του φλιτζ. τσαγ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:
3 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά και 1 φλιτζ. τσαγ .τριμμένο κεφαλοτύρι
½ κουτ. γλυκ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλα, τριμμένα
½ κουτ. γλυκ. κανέλα, τριμμένη
½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκ. μπαχάρι, τριμμένο
1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι

Για το γαρνίρισμα:
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζάνι σουσάμι
Εκτέλεση:
1.Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
2.Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.
3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.
4.Κόβετε 2 κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
5.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω 1/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε 1/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.
6.Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.
7.Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180 βαθμούς, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.

tips: το χαρακτηριστικό της γέμισης είναι ο αρμονικός συνδυασμός του γλυκού και αλμυρού. Η Βασιλόπιτα θέλει  2-3 ημέρες για να στραγγίξει και να αποδώσει όλα της τα αρώματα και τις γεύσεις! Oι ενδιαμέσες στρώσεις είναι πολύ λεπτά φύλλα (θέλει υπομονή και κόπο) ενώ η κάτω και η πάνω είναι από πιο χοντρό φύλλο. Όσο περισσότερα είναι τα ενδιάμεσα φύλλα τόσο πιο επιτυχημένη είναι βασιλόπιτα (συνήθως είναι πάνω από 30 φύλλα).

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Υλικά:
·         4-5 μεγάλα χονδρόφυλλα πορτοκάλια,
·         1 ½ κιλό ζάχαρη.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα πορτοκάλια τα ξύνουμε και τα νεροβράζουμε 2 φορές ολόκληρα. Για να μαλακώσουν και να ξεπικρύσουν.  Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες (5-6) στο νερό αλλάζοντάς το για να ξεπικρύσουν τελείως. Κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 8 φέτες τις παίρνουμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε αυτή την εργασία αρκετές φορές (για 5 ώρες περίπου). Ύστερα παίρνουμε τα υγρά που έχουν αφήσει τα πορτοκάλια και με την ζάχαρη που έχει περισσέψει κάνουμε το σιρόπι. Όταν δέσει προσθέτουμε τις φέτες του πορτοκαλιού και βράζουμε έως ότου δέσει το γλυκό. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Φροντίζουμε τα κομμάτια να κρατήσουν το σχήμα τους (ελικοειδές). Γι’ αυτό βράζουμε σε δυνατή φωτιά και όχι πολύ ώρα. Όταν χρειαστεί ξαφρίζουμε το γλυκό. Επίσης επειδή έχει πολλά υγρά και το σιρόπι  αραιώνει μπορούμε να το απομακρύνουμε από το πορτοκάλι να το βράσουμε μόνο του, έως ότου δέσει καλά και να προσθέσουμε μετά το πορτοκάλι το οποίο αφού πάρει μια βράσει το βάζουμε κι αυτό στα βάζα και το σφραγίζουμε.

Γλυκό κουταλιού καρυδάκι
Υλικά:
1280 gr καρυδάκι
1280 gr ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 βανίλια (άρωμα)
½ χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε τρυφερά καρυδάκια τα βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μπόλικο κρύο νερό για 24 ώρες το οποίο το αλλάζουμε κάθε 8 ώρες (κλείνουμε καλά το σκεύος). Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το σιρόπι τα καρυδάκια με τα αμύγδαλα για άλλα 5 – 10 λεπτά. Τα αφήνουμε για 24 ώρες και μετά τα ξαναβράζουμε και τα ξαφρίζουμε μετά ρίχνουμε την βανίλια και το λεμόνι. Μετά τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε σε βάζα και τα κλείνουμε καλά μέχρι να τα ανοίξουμε για να τα καταναλώσουμε.

Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι
Υλικά:
1280 gr μελιτζανάκι
1280 gr ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
3κομμάτια κανέλα
Μερικά γαρίφαλα
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το κοτσάνι και χαράζουμε ένα – ένα τα μελιτζανάκια, τοποθετούμε σε  νερό για 24 ώρες το οποίο το αλλάζουμε κάθε 4 - 5 ώρες. Στραγγίζουμε καλά και βάζουμε μέσα κάθε μελιτζανάκι ½ αμύγδαλο. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μελιτζανάκια και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Τα αφήνουμε για 24 ώρες. Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και την βανίλια. Μετά τα βάζουμε σε βάζα όταν κρυώσει.
Γλυκό κουταλιού βερίκοκο
Υλικά:
1280 gr βερίκοκα
1280 gr ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Άρωμα βανίλιας
½ χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε βερίκοκα όχι πολύ γινωμένα. Τα ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια. Σε 10 ποτήρια διαλύουμε 3 κουταλιές ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για 1 – 2 ώρες. Ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε και σκουπίζουμε με πετσέτα. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε απ’ την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα αφού πρώτα στη θέση του κουκουτσιού έχουμε βάλει ένα αμύγδαλο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει γρήγορα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το άρωμα βανίλιας, και τα αφήνουμε να πάρουν  1 - 2 βράσεις ακόμη. Τα αφήνουμε για 8 ώρες. Αν μείνει νερό τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσουν. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βάζα.
Γλυκό κουταλιού ροδάκινο
Υλικά:
1280 gr ροδάκινα
1280 gr ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
½ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε ροδάκινα σφιχτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσαρα. Τα τοποθετούμε στον ασβέστη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως το γλυκό βερίκοκο

Γλυκό κουταλιού σύκο
Υλικά:
1280 gr σύκο
1280 gr ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι γλυκόζη
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα συκαλάκια. Μετά τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν (όχι να παραβράσουν). Σε 10 – 12 ποτήρια νερό διαλύουμε ½ κουταλάκι γαλαζόπετρα       και ρίχνουμε τα συκαλάκια ½ ώρα. Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.  Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα συκαλάκια στα οποία από πριν έχουμε βάλει το αμύγδαλο και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Τα αφήνουμε για 24 ώρες. Τα ξαναβράζουμε  προσθέτοντας την γλυκόζη και ξαφρίζουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Το βάζουμε στα βάζα όταν κρυώσει.

Γλυκό κουταλιού βύσσινο
Υλικά:
1280 gr βύσσινο
1280 gr ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι λεμόνι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το βύσσινο και την ζάχαρη. Τα αφήνουμε για μερικές ώρες. Προσθέτουμε το νερό βράζουμε και ξαφρίζουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βάζα.

Γλυκό κουταλιού κεράσι
Υλικά:
1280 gr βύσσινο
1280 gr ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι λεμόνι

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε σκληρά πετροκέρασα. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι δέσει λίγο. Αφήνουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει. Ρίχνουμε τα κεράσια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Το βάζουμε σε βάζα όταν κρυώσει.

Γλυκό κουταλιού σταφύλι
Υλικά:
1280 gr βύσσινο
1280 gr ζάχαρη
1 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα σταφύλι. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να δέσει λίγο. Αφήνουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει. Ρίχνουμε το σταφύλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Το βάζουμε σε βάζα όταν κρυώσει.

Γλυκό κουταλιού κυδώνι
Υλικά:
1280 gr κυδώνι
1280 gr ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα κυδώνια. Μετά τα ξύνουμε στο χοντρό τρίφτη. Για να μην μαυρίσουν τα ρίχνουμε σε νερό στο οποίο έχουμε βάλει λεμόνι. Βράζουμε το νερό με τα λεμόνια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο και συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά. Ώστε να δέσει γρήγορα και να μην κοκκινίσει. Προσθέτουμε το λεμόνι και όταν το κατεβάσουμε από την φωτιά τα αμύγδαλα. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βάζα.

Βυσσινάδα

Υλικά για βυσσινάδα:
·         
    βύσσινα,
·   ζάχαρη

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα βύσσινα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι που σουρώνουμε τα μακαρόνια και μέσα του έχουμε βάλει και ένα τούλι, το σουρωτήρι το έχουμε μέσα σε μια κατσαρόλα... προσθέτουμε τα βύσσινα από τα οποία έχουμε αφαιρέσει τα κοτσάνια και τα ζουλάμε με τα χεριά μας καλά να βγάλουν τα ζουμιά τους... μετά ξεπλένουμε τα βύσσινα έτσι όπως είναι ζουλιγμένα με λίγο νερό και σηκώνουμε το τούλι κάνοντας το πουγκί ξανακυλώντας για να βγει όσο ζουμί έχει μείνει... αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 24 ώρες στο ψυγείο και μετά προσθέτουμε σε κάθε δυο φλιτζάνι ζουμί μια φλιτζάνι ζάχαρη.... βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό κοιτάζοντας συχνά... σε κάνα 45' με ώρα βάζουμε ένα κουταλάκι από την βυσσινάδα σε ένα πιατάκι και τραβάμε μια γραμμή με το κουταλάκι στην μέση... αν ένωση πάει να πει ότι δεν έχει δέσει και θέλει και άλλο βράσιμο... αν δεν ένωση έχει δέσει και κατεβάζουμε... την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε μπουκάλια...


Ρούμι με βύσσινα

Υλικά:
·         βύσσινα,
·         ζάχαρη,
·         κονιάκ, κανέλα,
·         μοσχοκάρφια,
·         καρυδάκια

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα βύσσινα τα στεγνώνουμε και κόβουμε τα κοτσάνια αφήνοντας λίγο για να πιάνονται... τα βάζουμε σε μια γυάλα που να κλείνει καλά... όταν ρίξουμε τα βύσσινα προσθέτουμε μια φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη...και κονιάκ όσο πάρει να τα πατεί... σε ένα τούλι έχουμε βάλει ένα ξύλο κανέλας λίγα μοσχοκάρφια και ένα καρυδάκι, δένουμε το τούλι και το τοποθετούμε μέσα στη γυάλα φροντίζοντας να το πατεί το κονιάκ.... κλείνουμε καλά την γυάλα και την βάζουμε στον ήλιο για 10 με 15 μέρες...
Flag Counter
 
>