0 Θεοφράστεια… ταλαιπωρία!

Πολύ καιρό το μελετούσαμε και σήμερα αποφασίσαμε να περπατήσουμε το λεγόμενο Θεοφράστειο Μονοπάτι Φυσιογνωσίας, που σε παίρνει από το πολυτραγουδισμένο Σταυρί της Αγιάσου και σε κατεβάζει στο γραφικό γειτονοχώρι, τον Ασώματο. Δυστυχώς όμως στα μισά της διαδρομής εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, γιατί τα χνάρια του μονοπατιού χάθηκαν στη λιόφυτη περιοχή Καλάμι και αναγκαστήκαμε, αφού πέσαμε σε μια ρουμανιασμένη ρεματιά στα ριζά του Λιάκα, να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Η διαδρομή από το Μπορό μέχρι το λιώνα είναι υπέροχη! Ένα στενό μονοπάτι, που κατά διαστήματα αποκαλύπτει τα ίχνη μιας παλιάς πατωμένης, διατρέχει ένα πυκνό δάσος καστανιάς και καταλήγει σε μια δροσόλουστη μάνα νερού που αναβλύζει τα πηγαία νάματά της στη ρίζα ενός τεράστιου πλάτανου. Το μονοπάτι κινείται σχεδόν παράλληλα με τη γνωστή πατωμένη Αγιάσου – Καρύνης και από μερικά σημεία του προσφέρει μερική θέα της Αγιάσου (Μαυριώτη). 
Δυστυχώς στην Ελλάδα ό,τι όμορφο φτιάχνουμε το εγκαταλείπουμε στην τύχη του. Κανένα ενδιαφέρον για διαχρονική συντήρηση του μονοπατιού, για σωστή σήμανση, πόσο μάλλον για προβολή και περαιτέρω αξιοποίηση. Να φανταστείτε ότι γι’ αυτό το μονοπάτι έχουν εκδοθεί βιβλία, έντυπα, χάρτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ και μάλιστα από το Σύλλογο Περιβαλλοντικής Αγωγής (Τμήμα Περιβάλλοντος) που προορίζονται για δασκάλους και μαθητές! Παιδιά πάντως δεν μπορούν να το διαβούν, ίσως κατσίκια! 
Ανηφορίσαμε τον αγροτικό δρόμο που από το Μπορό κλώθει πίσω από τ’ Σπανού του Ράχτου και διασχίζοντας ένα βαθύσκιωτο καστανόδασος σε βγάζει στο Πάτ’μα, στο τρίστρατο του Καρυώνα. Από κει βγήκαμε στο δρόμο του Σανατορίου και από τον Άγιο Πανέρα πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Καματερό και στο υδραγωγείο της Φαμάκας. Μετά ροβολήσαμε από τον Άγιο Γιώργη Καβίκο τα γραφικά καλντερίμια της Μπουτζαλιάς και βγήκαμε στον Αϊ Γιάννη και στον Απέσο.
1952
Άγιος Πανέρας
Ένα λυγερόκορμο κυπαρίσσι
στο μονοπάτι του Καματερού 
Απεάντι η λιόφυτη περιοχή Στενό
Από δω και κάτω χάθηκαν
τα χνάρια του μονοπατιού
Από Μπορό προς Πάτ'μα
Αϊ Γιάννης
Εικαστική παρέμβαση σε κτήμα παρόδιο
του επαρχιακού δρόμου προς Σανατόριο
Η θέα του καστανιώνα από τον Άγιο Πανέρα
Η καμινάδα του παλιού ελαιοτριβείου
του Παναγιώτη Σαπουναδέλη
Η κουκουναριά στον Απέσο
και η κορφή του Ολύμπου
Η νύφη του τζακιού. Περασμένα μεγαλεία 
Η πατωμένη του Άι Γιώργη του Καβίκου
Η πηγή νερού
Μερική θέα της Αγιάσου
Ο βάτος με το άλικο χρώμα
του στιγματίζει το τοπίο
Σε πρώτο πλάνο ο Άγιος Γρηγόρης
στη στροφή της Φαμάκας
Στο τρίστρατο των δρόμων που οδηγούν σε Μπορό, Πάτ'μα, Καρυώνα
κείμενο - φωτογραφίες κύριου Παναγιώτη Κουτσκουδή
read more "Θεοφράστεια… ταλαιπωρία!"
 
>