0 Μήλο μου, κόκκινο...

Το καλοκαιράκι φεύγει με αργές δρασκελιές, δίνοντας τη σκυτάλη στο δροσερό και μελαγχολικό φθινόπωρο. Είναι η εποχή που τα αγιασώτικα περβόλια γεννοβολούν τα ομορφότερα μήλα της Λέσβου. Πολλές εκλεκτές ποικιλίες ευδοκιμούν και ευωδιάζουν στον καστανιώνα. Χαλί στρώνονται τα μήλα κάτω απ’ τις μηλιές, που τα κατάφορτα κλαδιά τους στυλώνονται με υποστηρίγματα, για να αντέξουν το βάρος των ευλογημένων καρπών. Τα μήλα αλλάζουν χρώματα, κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, ωριμάζουν, κοκκινίζουν από ντροπή, σαν άβγαλτα κοριτσάκια στο νυφοπάζαρο, και σε κράζουν να γευτείς τη γλυκόξινη δροσιά τους. Τα χέρια αποψιλώνουν τα χαμηλότερα κλωνιά και οι τσιμπίδες τρυγούν όσα είναι σκαρφαλωμένα στα ψηλότερα. Τα τελάρα πάνε κι έρχονται. Τα δροσόλουστα Πόταμα με τα καρπερά περιβόλια εδώ και πάρα πολλά χρόνια θρέφουν γενιές Αγιασωτών και τροφοδοτούν τη λεσβιακή αγορά με ένα ασυναγώνιστο προϊόν.
Άλικη ομορφιά!!! 
Καθ' οδόν προς την Παγωνιά 
Το μονοπάτι ακολουθά την κοίτη του ρέματος
Υποστυλώματα
κείμενο - φωτογραφίες κύριου Παναγιώτη Κουτσκουδή
read more "Μήλο μου, κόκκινο..."

0 Εκδηλώσεις προς τιμή της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι φετινές εκδηλώσεις προς τιμή της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό (οι ναζί εγκατέλειψαν το νησί μας στις 10 Σεπτέμβρη 1944 και έκτοτε το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου ο Δήμος – Μυτιλήνης παλιότερα, Λέσβου σήμερα - οργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις). Φέτος η διοργάνωση ήταν αισθητά αναβαθμισμένη, αφού περιλάμβανε τον τιμητικό 1ο Αγώνα Δρόμου από τη Σουράδα στα Τσαμάκια (τη διαδρομή αυτή, από τη Βίλα Ηλιόπουλου που ήταν η έδρα της Γκεστάπο, μέχρι τα Τσαμάκια, την οποία ακολουθούσαν τα γερμανικά καμιόνια που πήγαιναν τους φυλακισμένους μελλοθάνατους για εκτέλεση!), όσο και την εκδήλωση που ακολούθησε στο Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια, όπου έγιναν από το Δήμαρχο Λέσβου τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που αναγράφει «ΤΣΑΜΑΚΙΑ. ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944».
Με τη γνώση της ιστορίας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης νικάμε το φασισμό. Ο φασισμός, ως πολιτική πρόταση, νικήθηκε στα πεδία των μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρέπει όμως να ηττηθεί και ως ιδεολογία, ως νοοτροπία, ως συμπεριφορά στην καθημερινή μας ζωή. Η μάχη δίνεται στο επίπεδο της συνείδησης. Εμείς, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, στο μέτρο των ταπεινών δυνατοτήτων μας, θα δουλεύουμε μεθοδικά και προσηλωμένα στην κατεύθυνση διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ως όρου αναγκαίου για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τους δρομείς που συμμετείχαν στον Αγώνα Δρόμου Τιμής και Μνήμης, καθώς και όσους βοήθησαν στην καλύτερη δυνατή οργάνωση και προβολή τους
.
ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


read more "Εκδηλώσεις προς τιμή της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό"
 
>