0 Αγία Τριάδα


Καμπαναριό Αγίας Τριάδας
  • Χτίστηκε το 1870 στην περιοχή με το όνομα «Καμπούδι» και πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη μεταβυζαντινή βασιλική με ενδιαφέροντα στοιχεία όψιμου εκλεκτισμού στον εσωτερικό διάκοσμο και κορινθιακά κιονόκρανα στις τοξοστοιχίες των κλίτων με περιβάλλοντα χώρο 50 μ.. Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους ναούς της Μυτιλήνης, ο δεύτερος ενοριακός ναός της Αγιάσου, με μήκος 25μ και πλάτος 14μ. έχει μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα στον εσωτερικό της διάκοσμο.
  • Στην πρόσοψη του νάρθηκα, υπάρχει ανάγλυφο εντοιχισμένο μάρμαρο με την προτομή του ιδρυτή του ναού που ήταν ο Χατζηιωάννης Σκορδάς, το 1872. Ο ναός είναι πιστό αντίγραφο του άλλου μεγάλου ναού της Αγιάσου της Κοιμήσεως ης Θεοτόκου. Η οροφή του κεντρικού κλίτους είναι θολωτή και σχηματίζει καμάρα που ξεκινάει από τον γυναικωνίτη μέχρι το ιερό βήμα. Στα πλάγια κλίτη αποτελείται από σταυροθόλια καθώς το δάπεδο του ναού καλύπτεται από συμμετρικές πλάκες, μαρμάρινες σε σχήμα ρόμβου που έχουν χρώμα λευκό ή μολυβί. Ο νάρθηκας περιβάλλεται από 12 κίονες με τα ανάλογα τόξα.
  • Το τέμπλο, ο αρχιερατικός θρόνος και ο άμβωνας είναι από ξύλο καλλιτεχνικά επεξεργασμένα με την ίδια μορφή που έχει και η εκκλησία της Παναγίας. Οι γύψινες διακοσμήσεις του τέμπλου είναι έξοχα έργα υψηλής λαϊκής τέχνης. Ο ναός φωτίζεται με άπλετο φως από δώδεκα μεγάλα τοξωτά παράθυρα.
  • Ανακυρήχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με ΦΕΚ 1852/Β/6-10-1999.


Αγία Τριάδα. Νότια πλευρά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
>