0 Τα Σαντούρια τίμησαν το Μουσικό Ηλιοστάσιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 το βράδυ στο αίθριο της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού, στη Σκάλα Ερεσού, τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού σε συνεργασία με την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για το γιορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής και του Θερινού Ηλιοστασίου, με την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση με τίτλο “Μουσικό Ηλιοστάσιο” (“Music Solstice”), παρουσίασαν ένα ωριαίο περίπου μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακών σκοπών της Λέσβου και της Μικρασίας που ενθουσίασε τους θεατές. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μαρμάρινη λειψανοθήκη που βρέθηκε σε υπόγεια κτιστή θήκη στο πρεσβυτέριο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση «Αφεντέλλη» ή «Τρικάμαρο» Σκάλας Ερεσού. Η μαρμάρινη λειψανοθήκη χρονολογείται στο τέλος 5ου – αρχή 6ου αιώνα μ.Χ. Το ημικυλινδρικό της κάλυμμα κοσμείται με ανάγλυφο ανισοσκελή λατινικό σταυρό. Η αρχαιολόγος κυρία Μαρία Παπαγεωργίου έκανε εισήγηση με θέμα «Λατρεία ιερών λειψάνων: Το μοναδικό παλαιοχριστιανικό εγκαίνιο από την Ερεσό Λέσβου» και ανάγνωσε την ομιλία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη, με θέμα «Το εθιμοτυπικό λατρείας αγίων και μαρτύρων στην παλαιοχριστιανική τέχνη».





Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flag Counter
 
>